Францускиот предлог е предлог во вистинската насока, но има едно големо НО

//

Facebook статус на Петар Колев

Предлогот на ЕУ, познат како „француски предлог“ е предлог во вистинската насока за решавање на билатералните прашања меѓу Софија и Скопје. Ние, организациите на македонските Бугари, им благодариме на француското претседателство и на земјите-членки на ЕУ што го препознаа и предложија решение за проблемот со човековите права на Бугарите во Македонија, но
… има едно големо НО!
Ние, македонските Бугари, не сакавме и никогаш нема да учествуваме во сценарио за трговија со човекови права против достоинството и семејната меморија на нашиот народ и нашите дедовци!
Затоа, апелираме да се решат следниве важни прашања пред да се усвои предлогот:

Прво, билатералниот протокол мора да ги одразува решенијата и да ги гарантира со контролни механизми сите контроверзни прашања, вклучително и прашањата од заедничката историја како што се: формирањето на БМОРК-ВМОРО-ВМРО, Илинденско-Преображенското востание, Првата светска војна, 11-та македонска дивизија, периодот меѓу двете светски војни, како и периодот на Втората светска војна, и тие треба да бидат формулирани така што РСМ да е обврзана да ги отслика овие промени во учебниците по историја.

2. Следењето на спроведувањето на обврските треба да го врши Европскиот совет, а не Европската комисија.

Сакаме да бидеме сфатени правилно: целата оваа иницијатива за наша рамноправност нема да има смисла ако на часовите по историја на училиште нашите деца продолжат да учат дека потекнуваат од народ кој е татаро-монголски, фашистички и окупаторски. Народ кој е најголем. зло за Македонија.

Токму од овие нерешени прашања произлегува говорот на омразата кон Бугарија и сè што е бугарско!

Претходна статија

БГНЕС го објави целосниот текст на билатералниот протокол што треба да биде одобрен од Софија и од Скопје

Следна статија

Бугарскиот митрополит Гавриил: Нема ништо политичко во нашата одлука за македонската црква

Најново од Ваш став

Потрага по идентитетот

Facebook статус на Никица Корубин Три достапни документи: Преговарачката рамка на 25 страници, Заклучоците на Советот

Туѓа влада

Facebook статус на Никола Димитров Новата опаковка на предлогот е апсолутно истиот непоправлив дебакл со кој