Комисијата за надворешни работи на бугарскиот парламент денеска ќе го разгледува „францускиот“ предлог и билатералниот протокол меѓу Скопје и Софија

//

Комисијата за надворешна политика денеска ќе одржи состанок на кој ќе се разговара за францускиот предлог за решавање на спорот меѓу Софија и Скопје, јавува БГНЕС.

Состанокот ќе се одржи во 15.00 часот бугарско време. На состанокот ќе се објави мислењето на Министерството за надворешни работи за нацрт-протоколот за заедничка средба според членот 12 од Договорот со Република Македонија од 2017 година и пакет документи на Претседателството на Советот на ЕУ/француски предлог/во врска со процесот на проширување.

Како што веќе објави БГНЕС, францускиот предлог за нацрт-заклучоците на Советот се однесува на билатерален протокол потпишан меѓу Скопје и Софија, кој јасно ги опишува условите и конкретните чекори за почеток на преговори за Република Северна Македонија за членство во ЕУ. Заедно со гаранциите за негова имплементација и самата преговарачка рамка, овој протокол е од клучно значење за Софија, која мора внимателно да процени дали неговата содржина ги исполнува условите на сегашната официјална бугарска позиција, опишана во Рамковната позиција од 2019 година.

Претходна статија

Радев: Билатералниот протокол не дава доволно гаранции за нашите национални интереси

Следна статија

БГНЕС го објави целосниот текст на билатералниот протокол што треба да биде одобрен од Софија и од Скопје

Најново од Вести

Ковачев: На местото на спомениците на окупаторската Црвена армија во Софија и во Пловдив да се постават споменици на Левски, Ботев, Гоце Делчев, Тодор Александров и Ванчо Михајлов

Бугарскиот европратеник од редовите на ГЕРБ-СДС Андреј Ковачев, даде интересна идеја за тоа што треба да