|

Бизнисмен од Добриниште добитник на проект од ПРРС, произведува рекламни материјали за Европа, Америка, Австралија и Јапонија

Асен Халачев од Добриниште доби проект од Програмата за развој на руралните средини (2014-2020) (ПРРС), произведувајќи производи кои се продаваат на четири континенти, јавува БГНЕС.


Проектот се реализираше според подмерката 6.4.1 „Инвестиции за поддршка на неземјоделски активности“ од Програмата. „Со неговата имплементација купив три машини: комбиниран фибер ласер со CNC рутер, принтер со рамно лежиште и CO2 ласер“, изјави Асен Халачев за БГНЕС. Освен тоа, деловниот објект, во кој сега е сместена производствената база на компанијата, беше целосно реновиран. Има два спрата и е опремен со најсовремена опрема.

„Субвенцијата што ни беше доделена е 50 проценти од инвестицијата на проектот. Ова е голема помош за бизнисот“, објасни корисникот на Програмата. И додаде дека новата технологија многу им помага во развојот на нивната дејност, а нивното претпријатие е специјализирано за производство на сувенири.

Речиси една година му била потребна за да ја урне старата зграда и да изгради нова, а проектот отвори три нови работни места.

„Работата е перспективна, бара специфични вештини. Мојот тим разработува нови проекти преку кои бараме нови пазари. Програмата многу ми помогна, главниот проблем беше отпочнување на процесот бидејќи од аплицирање до одобрување поминаа две години. Но, за волја на вистината, јас сум фасциниран од вработените во ДФЗ, ми помогнаа на секој можен начин, што искрено кажано не го очекував.

Работиме претежно за извоз, со ваков вид на производство се занимаваме од 2014 година, главен пазар ни е Америка, Западна Европа, Австралија, Јапонија, од каде доаѓаат нашите поголеми нарачки“, додава Халачев.

Слични Објави