|

Блокирана одлуката на Бајден за рестрикции за азил

Федерален судија од Калифорнија денеска пресуди против неодамнешна одлука на претседателот Џо Бајден за рестрикции за доделување азил на јужната граница меѓу САД и Мексико.

Одлуката е дел од напорите на администрацијата да се обесхрабри имиграцијата од Јужна Америка, што во изминатиот период е рекордно зголемена со илјадници мигранти дневно кои пристигаат на границата со надеж да влезат во САД.

Во пресудата се вели дека политиката што делумно е одговорна за остро намалување на преминувањата на мигрантите ги нарушува правните обврски на земјата кон оние кои бегаат од насилство.

Слични Објави