|

Британија: Нападите со беспилотни летала се растечка компонента на модерната поморска војна

Британското Министерство за одбрана во својот дневен извештај за ситуацијата во Украина пишува за напади врз бродови во Црното Море.

„Иако пловат под цивилно знаме, МТ Сиг и МВ Спарта IV одамна имаат договор за транспорт на гориво и воени резерви меѓу Русија и Сирија“, соопшти Министерството.

Latest Defence Intelligence update on the situation in Ukraine – 09 August 2023.

Find out more about Defence Intelligence’s use of language: https://t.co/IogZ2lVJHB

#StandWithUkraine pic.twitter.com/JKYwx1myAX

— Ministry of Defence (@DefenceHQ) August 9, 2023

„Од 28 февруари 2022 година, руските воени бродови не можеа да поминат низ Босфорот, оставајќи ги руските воени сили во Сирија и Медитеранот во голема мера зависни од МТ Сиг, Спарта IV и неколку други цивилни бродови. Неодамнешните напади покажуваат дека операциите со беспилотни летала се растечка компонента на модерното поморско војување и дека тие можат да се користат против најслабите алки на руските поморски патишта за снабдување“, се додава во соопштението.Слични Објави