БТА отвора прес-клуб и испраќа дописник во Скопје

//

Бугарската телеграфна агенција (БТА) ќе биде првиот бугарски медиум што ќе отвори прес-клуб во РС Македонија. Агенцијата акредитира и постојан дописник во Скопје, кој бугарските медиуми го немаат веќе 10 години.
Новинарката Маринела Величкова ќе биде дописник на БТА. Нејзината професионална кариера е поврзана со покривање и анализирање на процесите на Балканот како новинар во два национални медиуми – главен уредник и директор на Радио Благоевград на Бугарското национално радио (БНР) и заменик-главен уредник на Бугарското национално радио Дарик. Како новинарка во Радио Благоевград на Бугарското национално радио, таа го остварува првиот директен радио мост Скопје – Благоевград, веднаш откако Бугарија ја призна независноста на Република Македонија во 1992 година. Величкова има голем број радио преноси, интервјуа, извештаи, анализи и коментари за процесите во Републиката.Северна Македонија и нејзините односи со Бугарија.
БТА планира да има постојани дописници во сите соседни земји на Бугарија, а прва на списокот е Република Северна Македонија.
БТА имаше постојан дописник во Скопје од 1992 до 1995 година – Николај Колев. Костадин Филипов и Мартин Минков беа и редовни дописници на бугарските медиуми во Република Северна Македонија.
Бугарската национална телевизија (БНТ) ја затвори својата дописничка канцеларија во Скопје во август 2010 година, а БНР – на крајот на декември 2011 година.
Прес-клубот на БТА во Скопје ќе се смести веднаш до централниот плоштад и официјално ќе биде отворен на почетокот на 2022 година како дел од политиката на агенцијата, обединета под брендот „БТА национален прес клуб“.
БТА веќе има два национални прес-клуба во странство – во Босилеград, Србија и во Тараклија, Молдавија. Агенцијата има и 18 национални прес-клубови во Бугарија.
Целта на генералниот директор на БТА Кирил В’лчев е да има прес-клуб во секој регионален град во Бугарија, како и во регионите со бугарски заедници во странство.Претходна статија

Лицемерието на гробот на Свети Кирил во Рим како етнокултурен геноцид

Следна статија

Променливо облачно и студено време со сончеви периоди

Најново од Вести