Бугарија има само еден пат кон РС Македонија

//

Пишува: Ирини Зикидис

Кој е виновен за тоа што Северна Македонија не влегува во ЕУ, и тоа може да предизвика хаос, војни и вселенска апокалипса?
Бугарија, се разбира, кој друг.
Кој е виновен за тоа што „Македонија ќе потоне во прегратките на Русија“?
Бај Булгар, се разбира, кој друг.
Имам читано многу слаби анализи на г-ѓа Тодорова, но овој последниот е ремек дело.
Независно дали жали за поразот на „умерената опозиција во Сирија“ во статус на Фејсбук (кој итно го избриша откако нејзините пријатели ѝ кажаа дека се работи за Исламска држава), или објаснува дека е „ спокојна за Бугарија со таков доверлив и стабилен сосед како Ердоган „или опишува „бегалец кој заклал десетина Европејци“, или зборува за „гладни бегалци кои со танчерски чекор ограбиле Германци во Келн за да се прехранат“, или погрешно цитира извештај од германските служби, тврдејќи дека „Србите и Грузијците се најголемите криминалци во Германија“ (кога во извештајот се споменуваат Африканци и Азијци), или објаснува како одамна починатиот ајатолах Хомеини владеел со Иран во 2019 година (мешајќи го со ајатолахот Хамнеи – сосема друга личност), статусите и анализите на г-ѓа Тодорова обично предизвикуваат кај мене или целосна збунетост или невоздржана смеа. Толку години не можам да направам разлика што од тоа, што таа го напишала е козерија или сериозен текст.
Сепак, ова е нова генерација на анализи.
Темата веќе не е Сирија, туку Бугарија.
Крвожедниот лик веќе не е Асад, туку Бај Гањо.
А спинот е примитивен.
Излегува дека, ако итно не ја прифатиме Северна Македонија во ЕУ, плукајќи по историјата и националниот интерес, Русија веднаш ќе ги „изјаде“ кутрите антички херои, што пак ќе доведе до хаос и војни на домашно тло.
Мислам дека г-ѓа Тодорова не е запознаена со неколку факти:
Прво, Република Северна Македонија е членка на НАТО, што го прави „јадењето“ многу контроверзно.
Второ, според една неодамнешна студија на Галуп и Алфа Рисрч, Бугарите не сакаат да направат отстапки за Северна Македонија додека не се постигне договор за историските факти. Односно, според госпоѓа Тодорова над 80% од Бугарите се „квазинационалисти“, нели? Се сеќавам дека, според истата шема, таа ги нарече „неонацисти и разочарани од љубовта“, неколку илјади Германци кои протестираа против убиствата извршени од „ избезумените бегалци“.
Следната инсинуација е особено одвратна. Според госпоѓата, „псевдонационалистите го уништиле добриот тон со Скопје и го уништиле многу од постигнатото во нашите односи со Македонците“ и дека „ескалацијата на национализмот кај нас предизвикала сличен одговор во Македонија“.
Ве молам?! ВЕ МОЛАМ ?! Наспроти позадината на незапирливата и до денес децениска антибугарска хистерија во Македонија, бугарскиот национализам предизвикал сличен одговор во Македонија?!
КОЈ прв ја призна независноста на Македонија госпоѓо?!
Коските на кој народ се расфрлани во Македонија, а?!
Сепак, според г-ѓа Тодорова, Македонците направиле огромна „жртва“, Скопје навистина вложи големи напори да ги исполни сите услови за влез во ЕУ, дури и договори промена на името на земјата во Република Северна Македонија за Грција да го повлече своето вето. Жртва што не би можеле да ја направат многу балкански земји“.
Па госпоѓо, нема како Скопје да одбие да си го смени името. Нема како Грција и Грците да дозволат некој да им ја одземе историјата, хероите, името и цивилизацијата. Нема како Грција да не им стои како коска во грло на луѓето кои со години паразитираат врз грчката и бугарската историја.
Едно ќе ви кажам – Македонија е отворената рана на Бугарија. Ако денешната влада ја продаде каузата, психолошкиот удар врз Бугарите ќе биде огромен.
Отсега има само еден пат за Бугарија:
БЕЗУСЛОВНО поддржување на бугарскиот национален интерес. БЕЗУСЛОВНО.
Откривање на клеветничката кампања на Скопје дека „Бугарија го негира нивното право на самоопределување“ и дека „Бугарија го блокира процесот на приклучување на земјите од Западен Балкан кон ЕУ“ .
Елиминирање на фалсификациите на тема историја, национални херои и јазик.
Тоа е тоа што треба да се направи.Претходна статија

Перев за Дебати.бг: Наследникот на Заев е просрпски ориентиран

Следна статија

Петков не дава дефинитивен одговор за укинувањето на ветото

Најново од Истакнато

Ќорсокак

Пишува: Владимир Перев На 24 јуни 2022 година стана пресврт, револуција во менталната матрица на бугарите