|

Бугарин тргнува на првата веслачка експедиција во светот од Антарктикот низ Јужниот Арктички Океан

Стефан Иванов тргнува на првата веслачка експедиција во светот од Антарктикот преку Јужниот Океан. Ако мисијата наречена „Мисија Шеклтон“ заврши успешно, Стефан и неговиот тим ќе постигнат шест Гинисови рекорди. Веста за својата втора веслачка експедиција Иванов ја објави на Фејсбук страницата Neverest Ocean Row.

Експедицијата ќе започне во јануари 2023 година од Антарктичкиот Полуостров кон островот Јужна Џорџија, преку она што се смета за најопасниот океански агол на планетата во областа Кејп Хорн. Групата ќе го следи патешествието на британскиот истражувач Ернест Шеклтон и пет членови од неговиот екипаж во нивниот едреник за спасување „Џејмс Керд“.

„Ова пловење според многумина е најголемото патување со мал брод што некогаш било направено, што резултирало со спасување на сите 28 членови на експедицијата на Шеклтон“, пишува Стефан Иванов.

Водач на веслачката експедиција е Исланѓанецот Фијан Пол. Тој е истражувач со најмногу Гинисови рекорди постигнати во една атлетска дисциплина (33), вклучително и најмногу титули „Први во светот“ меѓу истражувачите (14).

Останатите учесници се искусни океански и натпреварувачки веслачи, како и морнари – Џејми Даглас-Хамилтон од Велика Британија, Лиза Фартхофер од Австрија, Мајк Матсон и Брајан Краускпф од САД.

Иванов прецизира дека за време на пловењето низ Јужниот океан екипажот деноноќно ќе се менува во групи од тројца на секои 1,5 часа. На тој начин, секој од нив ќе биде на веслата по 12 часа на ден, освен ако веслањето не биде прекинато од огромни бури, кои не се исклучок во Јужниот Океан.

Главни спонзори на експедицијата се британската компанија ACTIPH Water – европски лидер во алкална јонизирана вода и бугарската IT компанија SiteGround Life, која е меѓу светските лидери во хостинг индустријатa.

Веслачката експедиција ќе се пренесува во живо на Фејсбук страницата Neverest Ocean Row.
Во 2020 година, Стефан и неговиот син Максим го преминаа Атлантскиот Океан во веслачки чамец со две седишта. Така тие станаа првите Бугари кои го преминале Атлантскиот океан со чамец. Нивната цел беше да го свртат вниманието на Бугарите кон донирањето.Слични Објави