| |

Бугарска национална платформа со повик до бугарскиот државен врв и политичките партии за обединување во заштитата на правата на Бугарите во РС Македонија

Невладината организација од Бугарија „Бугарската национална платформа“ во позиција испратена до бугарскиот државен врв, политичките партии во земјата и дипломатскиот кор ја изразува својата загриженост поради продлабочувањето на политичката криза во РС Македонија по локалните избори што се одржаа во земјата. Тие велат дека и покрај антибугарската пропагандна кампања, кандидатот за градоначалник на Скопје од опозициската партија ВМРО-ДПМНЕ, Данела Арсовска во вториот круг доби 118.749 гласови и победи со повеќе од 55%.

„Во оваа прилика Бугарската национална платформа обрнува внимание на следните факти:

  1. Употреба на говор на омраза од страна на властите во Скопје и ограничување на човековите права.

Неколку недели водечка вест во медиумите во северна Македонија беше изјавата лансирана од владејачката партија СДСМ и лично од нејзиниот претседател и премиер Зоран Заев дека Данела Арсовска е бугарска државјанка и како таква претставува закана за општеството и треба да се повлече. Во овој случај, не е важно дали г-ѓа Арсовска е бугарска државјанка или нејзините документи се фалсификувани од нејзините политички противници. Важен е фактот што ваквата порака, пренесена од највисокиот политички врв на РС Македонија, е уште еден доказ за спроведување на антибугарската политика и искуство преку тотален притисок за ограничување на правата на оние граѓани кои на некој начин се поврзани со Бугарија. .

Тука е важно да се нагласи дека општеството во Северна Македонија не беше под влијание на антибугарските сугестии и граѓаните на Скопје ја поддржаа Данела Арсовска. Антибугарската кампања не даде никаков резултат, што покажува колку на народот му се туѓи луѓето кои лансираат вакви ксенофобични идеи и ги пропагираат во јавниот простор преку медиумите контролирани од нив, а на социјалните мрежи преку платените тролови.

  1. Јасно видлива политичка нестабилност.

По загубата, премиерот на РС Македонија и претседател на владејачката партија СДСМ, Зоран Заев, јавно изјави дека поднесува оставка, но оставка во моментов нема. Ова однесување е уште еден пример за противречноста меѓу неговите зборови и дела, што со право предизвикува губење на довербата во преземените од самиот него обврски.

Изборната загуба на СДСМ потврдува дека, спротивно на тврдењата изнесени минатата година, во РС Македонија продолжува да владее хибриден режим со ограничена демократија, кој предизвикува државна нестабилност. Не постои вистински проевропски политички амбиент што ги почитува прифатените обврски. Во редица документи, дури и од 2020 и 2021 година, се констатирани случаи на кршење на човековите права како насилство и закани со насилство врз новинари и припадници на различни заедници, како и корупција на високо ниво. Во исто време, намерно или не, се испушта да се напомене дека овие прекршувања се најраспространети против претставниците на бугарската заедница. Спроведувањето на антибугарската политика е најдолгата постојана појава во Скопје од 1945 година до денес. Очигледно е дека РС Македонија во својата нереформирана форма не ги исполнува критериумите за членство во ЕУ, поради што е невозможно Бугарија, како и другите членки на ЕУ, да преговараат со неа.

  1. Процес на губење доверба кај албанскиот фактор.

Во вториот круг од изборите за градоначалник на Скопје, владејачката партија СДСМ на премиерот Зоран Заев се потпре на својот кандидат Петре Шилегов за да ги добие албанските гласови од неговиот коалициски партнер ДУИ. Овие очекувања не се потврдија и во вториот круг СДСМ доби 90.672 гласа, само 11.889 повеќе од гласовите во првиот круг. За одбележување е дека во скопските општини со доминантно албанско население, само мал дел од граѓаните гласале за Шилегов. Ова јасно покажува дека политиката на СДСМ не добива поддршка од албанските гласачи. Авторитетниот весник на косовските Албанци „Коха Диторе“, кој излегува во Приштина, изрази задоволство што загубата на македонскиот премиер Зоран Заев е тежок удар за српската иницијатива „Отворен Балкан“, позната и како балкански Мал Шенген. Косовските Албанци не ја поддржуваат идејата бидејќи ја гледаат како друга форма на српска експанзија и обид за дестабилизација на централен Балкан.

  1. Потенцијал за идни конфликти во централен Балкан.

Тенденцијата за обновување или појава на нови конфликти дополнително се зголемува со изборната победа на партијата ВМРО-ДПМНЕ во поголемите градови во РС Македонија. Оваа партија водеше кампања против Договорот од Преспа и Договорот за пријателство, добрососедство и соработка меѓу Република Бугарија и Република Македонија и најави враќање на старото име на државата.

Избраните општински советници со листа на ВМРО-ДПМНЕ во Штип и општина Аеродром во Скопје веќе дадоа заклетва, користејќи го старото име на државата Република Македонија, наместо меѓународно признатото име РС Македонија во 2018 година.

Познато е дека партијата ВМРО-ДПМНЕ е основана во 1990 година во Скопје со обединување на поддржувачите на идеите на автентичната ВМРО и Демократската партија за македонско национално единство (ДПМНЕ), основана од Драган Богдановски. Самиот Богдановски побегнал од Југославија во 1950 година и, декларирајќи се како Бугарин, одржувал контакти со македонските патриотски организации. Во 1977 година бил киднапиран од југословенските тајни служби УДБА и бил илегално префрлен во Југославија, каде конечно бил врбуван и според достапните документи станал нивни агент. На негово инсистирање започнува чистка на приврзаниците на автентичната ВМРО, бидејќи последната поголема ваква група заедно со Љубчо Георгиевски во 2004 година заминува и ја основа ВМРО-НП. По овој период, партијата ВМРО-ДПМНЕ конечно раскинува со идеите на автентичната ВМРО и води политика која им служи на интересите на владејачките фактори во Белград и Москва.

Поради сето ова, Бугарската национална платформа уште еднаш апелира до засегнатите страни во ЕУ и НАТО да направат длабинска анализа на тековните процеси во РС Македонија, водејќи се од објективни, а не од формални критериуми. На населението во РС Македонија, без разлика на етничката припадност, гледаме како на наши браќа и веруваме дека нејзината иднина е во ЕУ. За таа цел, сепак, властите во Скопје треба да спроведат вистински реформи, поради што членките на ЕУ и НАТО мора да му помогнат на Скопје да ги надмине југословенските наследени тоталитарни зависности кои продолжуваат да им служат на странските интереси и да го дестабилизираат регионот. Одлучен чекор во оваа насока ќе биде инсистирањето да се објават досиејата креирани од УДБА и нејзините наследници за репресираните граѓани на РС Македонија, како и да се откријат нивните доушници и мачители.

Бугарската национална платформа ги повикува сите политички сили во Бугарија да се обединат околу идејата за заштита на човековите права на претставниците на бугарскиот народ што живеат на територијата на РС Македонија“ стои во позицијата на организацијата „Бугарска национална платформа“ потпишана од нејзиниот претседател доц. д-р Спас Ташев и секретарот инж. Георги М’ндев.Слични Објави