| |

Бугарскиот парламент го ратифицираше договорот меѓу Бугарија и САД за изградба на нов нуклеарен реактор во нуклеарната централа Козлодуј

Бугарскиот парламент го ратифицира Договорот меѓу владите на Бугарија и САД за проектот за изградба на нуклеарен реактор во нуклеарната централа Козлодуј и Нуклеарната програма за цивилни цели на Република Бугарија. , потпишан во Софија на 12 февруари 2024 година, јавува БТА.

„За“ беа 161 пратеник, „против“ – 56, а тројца пратеници се воздржани.

По влегувањето во сила на законот, министерот за надворешни работи мора по дипломатски пат да ги извести САД за ратификацијата на договорот, а министерот за енергетика да го објави документот во „Државен весник“ во рок од 15 дена од датумот на неговото стапување во сила.

Со одлука на бугарскиот парламент од 12 јануари и 18 декември 2023 година, министерот за енергетика се задолжи да ги преземе сите активности за да донесе позитивна одлука за изградба на нова нуклеарна централа со технологија АР1000. Согласно одлуката, изготвен е предлог-договор со рамка за зајакнување на соработката при реализација на Проект за проектирање, изградба и пуштање во употреба на нов реактор со инсталирана моќност од најмалку 1000 мегавати во нуклеарната централа Козлодуј.

Слични Објави