Бугарскиот претседател Румен Радев се сретна со претставници на КЦ „Иван Михајлов“ од Битола

//

Претседателот на Република Бугарија Румен Радев се сретна со претставници на Културниот центар „Иван Михајлов“ од Битола. На средбата основниот акцент бил поставен врз поактивната културна, духовна и образовна размена меѓу Република Бугарија и РС Македонија.

„Нашите сонародници во Република Северна Македонија очекуваат многу поактивна културна, духовна и образовна размена со Бугарија. На средба со претставници на Центарот за култура „Иван Михаилов“ од градот Битола разговаравме за изгледите за зачувување на нашето културно и историско наследство кај нашиот југозападен сосед. Во Република Северна Македонија расте интересот и за нашата заедничка историја и за објавување и дистрибуција на оригиналите на делата на браќата Миладинови, Димитар Талев и други фигури на Бугарската преродба.
Пред сè, Бугарија од својот југозападен сосед очекува одржливи и неповратни резултати во градењето добрососедски односи во име на нашата заедничка европска иднина. Овој процес бара не само заедничко работење за унапредување на економските, транспортните и духовните врски, туку и Република Северна Македонија да ги почитува правата на своите граѓани кои се самоидентификуваат како Бугари, да ги напушти идеологиите од тоталитарното минато во учебниците по историја, натписите во музеите и историските споменици, а делата на бугарските преродбеници од Македонија да бидат објавувани без измени и осакатувачки редактирања.
Убеден сум дека Бугарија и Република Северна Македонија можат да ги развиваат своите односи врз основа на отворен дијалог и да работат заедно за да ги решат отворените прашања во интерес на граѓаните на двете земји“, стои во обjaвата на претседателот Радев во социјалната мрежа Facebook.Претходна статија

Пекевски: Пораката е јасна, нема да влеземе во ЕУ додека не ги исполниме бугарските услови

Следна статија

Андреј Ковачев: ЕУ ја почитува позицијата на Бугарија за РС Македонија

Најново од Вести