„Цар Борис III“ од Охрид: Ние не сме неонацистичко здружение, ги почитуваме Уставот и законите на Македонија, која е и наша земја

//

Здружението Цар Борис III од Охрид испрати соопштение до јавноста во кое што ги демантира наводите дека истото е со неонацистички идеали и има соработка со антисемитски движења. Од здружението велат дека Македонија е и нивна држава и ги почитуваат Уставот и законите на земјата.

„Во врска со ширењето на невистини за нашето здружение ја информираме јавноста дека: Се оградуваме од тврдењата дека сме неонацистичко здружение,немаме никаква соработка или било какви намери со антисемитски движења. Со голема почит кон еврејскиот народ и жал за работите кои се случувале во минатото,заедно да чекориме во иднината на нашата татковина Македонија кон европските вредности со почит и разбирање.Нашето здружение е формирано за зачувување и негување на бугарската култура со почит кон ликот и делото на Цар Борис III Обединител . Македонија е исто и наша држава во која го почитуваме уставот и законите . Проблемите нека ги решаваат политичарите од двете страни,историчарите-историјата. Ние сме едни обични граѓани кој не сакаме и замолуваме да не бидеме злоупотребувани за партиски цели и поени.Во прилог ви ја прикажуваме подигнатата спомен плоча во Тел Авив посветена на Цар Борис III и Царица Јоана . Никаде во светот не го пишува и не е осуден Цар Борис III за фашист или нацист.Тој бил еден родољуб кој се нашол во погрешно време“, стои во соопштението до јавноста на Здружението Цар Борис III од Охрид .Претходна статија

МЗ: На Клиниката за инфективни болести нема хоспитализиран пациент со мајмунски сипаници

Следна статија

Бугарската агенција за патишта објави јавен налог за изградба на автопат кон Северна Македонија

Најново од Вести