|

„Чувари на традициите“: Бавни трпезни песни од село Логодаж

Во емисијата „Чувари на традициите“ на Бугарската националната телевизија го прикажува фолклорот на селото Логодаж, општина Благоевград и локалниот стил на изведување на бавните песни на трпеза. Мелодиската линија, сложените орнаменти и поетски текст, отвореното пеење со рецитирање, се само дел од карактеристиките што ја истакнуваат индивидуалноста и убавината на бавните песни од југозападна Бугарија. Учествува женската фолклорна група при ОУ „Иван Чаушки 1934“ с.Логодаж.Слични Објави