| |

„Мати Украина“ од 18 часот свикува протест пред руската амбасада во Софија

Пред Руската амбасада во Софија ќе се одржи протест под наслов „Бугарите против рускиот геноцид – Каховка – тоа сме ние!“, инициран од Здружението на украинските организации во Бугарија „Мати Украина“. Протестот е организиран на Фејсбук , а информациите за него гласат:

„Да го кажеме нашето НЕ на геноцидот врз украинскиот народ и дејствијата на руските фашисти против човештвото! Разнесувањето на Каховската ВЕЦ и уништувањето на цивилното население на Украина, нејзината инфраструктура е воено злосторство. Под закана е и АЕЦ Запорожје! Загадувањето на Црното Море е прашање на денови! Мини, школки, остатоци, фекалии, гробови и трупови….. Ова е геноцид не само врз украинскиот народ, врз сите нас! Техногена и еколошка катастрофа може да погоди секој од нас, не само Украинците! Против овие постапки на Руската Федерација ќе протестираме во петок на 9 јуни во 18:30 часот пред Руската амбасада во Софија! Бидете со нас!”

Слични Објави