|

Денес е Велигден според грегоријанскиот календар

Христијанските деноминации кои се раководат според грегоријанскиот календар денеска го слават Велигден, денот на Христовото воскресение.

Празникот почна со одбележување со миси што се одржаа на полноќ во католичките и протестантските храмови во државата.

Понеделник, вториот ден од Велигден, е неработен ден за верниците од овие деноминации.

Честитики по повод празникот упатија високи државни функционери, а дел од нив и присуствуваа на католичката миса во црквата „Свето срце Исусово“ во Скопје.Слични Објави