|

Денеска и утре Македонија во портоколова фаза

Денеска и утре целата територија на државата ќе биде зафатена со температури од портокалова фаза, соопштија од Министерството за здравство по најава од Управата за хидрометеоролошки работи. Согласно Акцискиот план за превентирање на последиците од топлотните бранови врз здравјето на населението, потребно е да се почитуваат општите мерки за заштита на здравјето, како што се: ослободување од работните обврски на најранливите групи на населението, вклучувајќи ги бремените жени и лицата на возраст над 60 години. Во установите за згрижување на децата (градинки) да не се практикуваат физички активности и да не се изнесуваат децата на отворено во периодот од 11 до 17 часот.

Слични Објави