ДОБРИ ВЕСТИ ОД КЛИНИКАТА ПО УРОЛОГИЈА: ДВАЈЦАТА ПАЦИЕНТИ СО ТРАНСПЛАНТИРАНИ БУБРЕЗИ СЕ ВО СТАБИЛНА СОСТОЈБА

/

Двајцата пациенти на кои во саботата им беше изведена трансплантација на бубрег од починат донор се во добра и стабилна здравствена состојба, соопшти Министерството за здравство.

Од Клиниката за урологија информираат дека интензивно се следи постоперативниот тек и функцијата на трансплантираните бубрези.

Трансплантирани се двајца пациенти, жена на 45-годишна возраст од Скопје и маж на 40-годишна возраст од Куманово. Двајцата пациенти беа со хронична бубрежна слабост и со години на дијализа.На трансплантација на бубрези работеше стручен тим на уролози под водство на д-р Сашо Дохчев, д-р Сотир Ставридис, д-р Јосиф Јанчулев, д-р Александар Трифуновски, д-р Александар Јосифов и анестезиологот Александра Гавриловска од КАРИЛ, како и Проф. Гоце Спасовски, д-р Ирена Рамбабова Бушљетиќ и д-р Светлана Павлеска од Клиниката за нефрологија.

Претходна статија

СЛОВЕНИЈА ПОЧНА ТЕСТИРАЊЕ НА 5G ТЕХНОЛОГИЈА ВО ПРИМОРСКИОТ ГРАД КОПЕР

Следна статија

АТИЏЕ ОД „МЕДЕНА ЗЕМЈА“ НЕ СЕ ПЛАШИ ОД КОРОНАТА А ОД ЛОШИТЕ ЛУЃЕ- И ИСКРШИЛЕ И УКРАЛЕ ТРМКИ СО ПЧЕЛИ

Најново од Вести