Документите говорат: Цар Борис III пред речиси 30 години посмртно бил одликуван, од неколку американски еврејски организации, заради спасувањето на бугарските евреи за време на Холокаустот

/

Дневниот весник ,,Лос Анџелес Тајмс”, кој излегува во Лос Анџелес од 1881 година и е петти по тираж во САД на 24 мај 1994 година објавува текст по повод посетата на Симеон II, син на бугарскиот цар Борис III .

За време на својата посета царот Симеон II прима голем број на награди на името на својот татко, доделени од неколку еврејски организации, заради спасувањето на бугарските Евреи за време на Втората светска војна.

Написот е дело на новинарот Дејвид Халдан, член на редакцијата на весникот „Лос Анџелес Тајмс“.

Целиот напис на англиски јазик можете да го прочитате на следниот линк.Во наредниот период во рубриката „Документите говорат“, нашиот портал ќе објави и фотографии од наградите што посмртно ги добил царот Борис III од американските еврејски организации, а исто така ќе објавиме и фотографии од самото наградување на синот на цар Борис III, царот Симеон II.Претходна статија

Во Скопје е отворена изложбата „Дипломатија и уметност“ со дела на ликовни уметници од Бугарија

Следна статија

Браќа Бугари од Пиринско и од цела Бугарија, не правете ги Мицкоски и Апасиев херои!

Најново од Документите говорат

Последниот атентатор (2)

Спомени на Крсто Петрушев (1913-2007) од Богданци, припадник на ВМРО, запишани од Владимир Перев. Си најдов

Последниот атентатор (1)

Спомени на Крсто Петрушев (1913-2007) од Богданци, припадник на ВМРО, запишани од Владимир Перев. Вовед Како

Документите говорат: Основачот на ВМОРО Иван Хаџи Николов во неговите спомени: „Ако видам некој од друг народ или друговерец да тепа Бугарин, ќе го одбранам последниот а првиот ќе го натепам“

Имав околу 10 години, кога за прв пат почнав да учам бугарска историја од учебникот на