Ukrainian comedian and presidential candidate Volodymyr Zelenskiy greets his supporters at his headquarters after the second round of presidential elections in Kiev, Ukraine, Sunday, April 21, 2019. Ukrainians voted on Sunday in a presidential runoff as the nation's incumbent leader struggles to fend off a strong challenge by a comedian who denounces corruption and plays the role of president in a TV sitcom. (AP Photo/Sergei Grits)

DW: УКРАИНА РАСКРСТИ СО СТАРИТЕ ПОЛИТИЧАРИ И ПАРТИИ

//

Првичните резултати од изборите во Украина покажуваат јасна победа на партијата на претседателот Володимир Зеленски. Никаде на друго место во Европа на демократски начин не може да се случи толку брза и енергична политичка промена како во Украина. На изборите се случи замена на старите и непопуларни елити, што не води само кон генерациска промена на политичката сцена, туку има последици и за партискиот пејсаж. Движечка сила зад овој процес се луѓето во Украина. Тие веќе не им веруваат на старите политички групации. Веројатно токму затоа речиси половина од гласачите на парламентарните избори гласаа за новите партии, а со тоа и за радикално нов почеток. Старите сили и нивните партии се казнети, се вели во материјал објавен од македонската редакција на DW.

Претходна статија

КУНОВСКА: СДСМ ЧАС ПОСКОРО ТРЕБА ДА БИДЕ ВРАТЕН ВО РАЦЕТЕ НА ЧЕСНОТО ЧЛЕНСТВО

Следна статија

ПЕНДАРОВСКИ: ВО РАЗУЗНАВАЊЕТО ИМА ЛУЃЕ КОИ РАБОТАТ ПРОТИВ МАКЕДОНИЈА

Најново од Вести