ЏАФЕРИ ВО КИНА: ПОСЕТАТА НА ВИСОКО НИВО Е СО ЦЕЛ ДА ЈА ПРОШИРИМЕ ЕКОНОМСКАТА СОРАБОТКА

/

На средба со потпретседателот на Националниот комитет на Народната политичка консултативна конференција, Џанг Чингли, претседателот на Собранието, Талат Џафери, кој предводи собраниска делегација во официјална посета на Народна Република Кина, истакна дека минатогодишната посета на Џанг на нашата држава и оваа возвратна посета го покажуваат заедничкиот интерес за натамошно унапредување на односите и продлабочување на соработката.

Како што информираат од неговиот кабинет, Џафери истакнал дека ваквите посети на високо ниво и добрите политички односи, носат со себе и голема придобивка за граѓаните, а тоа е проширување на економската соработка.

Тој во текот на разговорите, акцентот го ставил на искористување на можностите за економска соработка и нагласил дека, покрај учеството на кинеските компании во изградба на два автопати во нашата земја и можното учество во изградбата на железничката инфраструктура, кинеските инвеститори би можеле да најдат свој интерес и во слободните економски зони и во инвестирањето во капацитети за обновлива енергија.

Како потврда на ваквата определба, Џафери го посочил активното учество на нашата држава во процесот на соработка 17 + 1 на Народна Република Кина и земјите од Централна и Источна Европа.



Потпретседателот Џанг на средбата исткнал дека, зајакнувањето на парламентарните односи дава значаен придонес на добрите билатерални односи, а предлозите за поинтензивна економска соработка ги оценил како полезни за двете држави.

Извор: Макфакс

Претходна статија

ТРЕТАТА СМЕНА НА „КОМУНАЛНА ХИГИЕНА“ ГИ ИСЧИСТИ ДИВИТЕ ДЕПОНИИ КАЈ МРТ

Следна статија

СЕДУМ ЗЕМЈИ-ЧЛЕНКИ НА ЕУ ГЛАСАЛЕ ПРОТИВ ОТВОРАЊЕ ПРЕГОВОРИ СО СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА

Најново од Вести

Ковачев: На местото на спомениците на окупаторската Црвена армија во Софија и во Пловдив да се постават споменици на Левски, Ботев, Гоце Делчев, Тодор Александров и Ванчо Михајлов

Бугарскиот европратеник од редовите на ГЕРБ-СДС Андреј Ковачев, даде интересна идеја за тоа што треба да