Ефектите врз нашата економија ќе зависат во голема мера од европската економија

/

Нашата економија, како мала и отворена е високо зависна од случувањата во европската економија. Засега не се очекува рецесија во Европската Унија, посочува во интервју за јавниот сервис, гувернерката на Народната банка, Анита Ангеловска-Бежоска.

Гувернерката вели дека засега се зборува за три канали преку кои руско-украинската војна би можела да ја погоди европската економија.

Првиот канал е потрошувачката, поради нагорните придвижувања на цените на примарните производи – енергенсите и храната.

Вториот канал преку кој руско-украинскиот конфликт може да влијае на европската економија е преку инвестициите. Во услови на висока неизвесност, по правило има поголема воздржаност на инвеститорите. 

Третиот канал на влијание на тековната криза врз европската економија е трговскиот, посочува Ангеловска-Бежоска. Нашата економија нема директна изложеност кон руската и украинската економија. Сепак, постојат ризици преку нашата поврзаност со европската економија.Претходна статија

ВМРО-ДПМНЕ: Ако државата има доволно пченица, тогаш зошто владата не ги пушти во оптек за да спречи зголемување на цените на брашното и лебот?

Следна статија

Град Скопје: Арсовска од терен ја координираше акцијата за чистење на снегот

Најново од Вести

Ковачев: На местото на спомениците на окупаторската Црвена армија во Софија и во Пловдив да се постават споменици на Левски, Ботев, Гоце Делчев, Тодор Александров и Ванчо Михајлов

Бугарскиот европратеник од редовите на ГЕРБ-СДС Андреј Ковачев, даде интересна идеја за тоа што треба да