|

Ел Нињо во Австралија: Температурите достигнуваат речиси 50 степени

Големи делови од Австралија денеска беа зафатени од топлотен бран, соопшти националната метеоролошка агенција, зголемувајќи го ризикот од шумски пожари во веќе ризичната сезона на пожари поради временските услови на Ел Нино.

Предупредувањата за топлотен бран на „екстремно“ ниво, највисоко ниво на опасност, се во сила веќе втор ден за делови од Западна Австралија и се проширени во Јужна Австралија, додека областите на Квинсленд, Нов Јужен Велс и Северната територија се под „ тешки“ предупредувања, рече таа. е агенција.

Предупредено е дека температурите во Западна Австралија, најголемата држава во земјата, оддалечените региони Пилбара и Гаскојн може да се приближат до 50 степени Целзиусови во недела.

На околу 1.500 километри северно од главниот град Перт, во рударскиот град Пилбара, Парабурдо, се предвидува максимална температура од 48 Целзиусови степени, повеќе од седум степени над просечниот максимум за јануари, според синоптичарите.

Во 6 часот и 30 минути по локално време на тоа подрачје е измерена температура од 31,1 Целзиусов степен. Највисоката регистрирана температура во Австралија од 50,7 степени Целзиусови е забележана на аеродромот Онслоу во Пилбара на 13 јануари 2022 година.

На источниот брег, делови од Сиднеј, главниот град на Нов Јужен Велс, се прогнозира да достигнат 40 степени Целзиусови во недела, речиси 10 степени над просечното високо ниво за јануари.

Топлите и сувите услови го зголемија ризикот од шумски пожари во некои области, соопшти метеоролошката агенција, бидејќи Австралија е подложена на временскиот шаблон на Ел Нино, кој обично се поврзува со екстремни настани како што се шумски пожари и суши.

Последните две сезони на шумски пожари во Австралија беа потивки во споредба со „Црното лето“ 2019-2020 година. кога шумските пожари уништија област со големина на Турција, при што загинаа 33 лица. Во овие пожари загинаа три милијарди животни и трилиони безрбетници.

Слични Објави