|

ЕПИДЕМИОЛОТ НЕСТОРОВИЌ ТВРДИ: ПРАШАЊЕ Е ДАЛИ ИМАМЕ ЕПИДЕМИЈА? ПОВЕЌЕ ОД 60 ОТСТО ОД ЛУЃЕТО СЕ ВЕЌЕ ЗАРАЗЕНИ

Професорот д-р Бранимир Несторовиќ се откажа од работата во Кризниот штаб во Србија, но не ги напушти своите ставови.

Тој зборуваше за тоа зошто смета дека маската не е доволна заштита, колку навистина е нашиот колективен имунитет и зошто сè уште верува дека шведскиот модел е најдобар.

Прашањето е дали воопшто имаме епидемија. Засега се уште немаме потврда, пред неколку дена беше донесена декларација, која ја премолчеа сите медиуми. Таму се тројцата најпочитувани епидемиолози, а потоа илјадници лекари ја потпишаа декларацијата, вклучително и јас. Тие повикуваат на селективен пристап, помладите да живеат нормално и постарите да се заштитат.

Голем број луѓе имаат загрозена егзистенција. Честопати го цитирав хрватскиот епидемиолог Рудан дека „ова е моментот кога можете да изберете да се заразите“. Некаде во јуни, Швајцарците спроведе студија, која покажа дека земјата имала стапка на имунитет од 42 отсто за време на избувнувањето на епидемијата. Мислам дека ние имаме многу повеќе. Многумина веќе се соочија со вирусот.

Индиската докторка рече дека верува дека имунитетот во Англија е 60 отсто. Во Шведска сметаа дека грешат, на крајот на јуни имаа повеќе од 5.000 умрени луѓе, а досега не ја надминаа бројката од 6.000. Згрешија само затоа што не ги заштитуваа добро старите домови.

Во повеќето земји, скоро половина од загинатите биле во домови на стари лица. Подобро е да се заразите во лето, кога имунитетот е посилен, а не сега.

Целиот напис прочитајте го овде.

Извор: Во центар

Слични Објави