|

ЕУ ѝ обезбедила на Украина муниција за 2 милијарди евра

ЕУ обезбедила 300.000 парчиња муниција земја-земја и 303.000 проектили за Украина од постоечките национални резерви досега, изјави портпаролот на Европската служба за надворешни работи, Петар Стано. Тие беа испорачани на првата патека од пакетот помош за Украина одобрен во март минатата година, во вкупна вредност од 2 милијарди евра, јавува БНР.

Станува збор за муниција од националните резерви или веќе направени нарачки.

Одделно, склучени се повеќе од 20 нови рамковни договори за помош за Украина, додаде Стано. До крајот на декември 2023 година, преку нив се обезбедени најмалку 180.000 парчиња муниција.

Пред помалку од една година, во март 2023 година, земјите-членки одлучија да испорачаат 1 милион проектили на Украина. Останува политичката цел тоа да се постигне до март годинава, рече Стано.

Слични Објави