„ЕВРОПСКА ДИПЛОМА“ ОД 11 ДО 20 МАЈ,ДИСКУСИИ И РАБОТИЛНИЦИ ЗА КУЛТУРНИ ПОЛИТИКИ И МЕНАЏМЕНТ

/

Локомотива – Центарот за нови иницијативи во уметноста и културата ја организира програмата “Европска диплома за проектен менаџмент културата 2018/2019”, која се одржува во периодот од 11 до 20 мај во Охрид, Струга и Скопје. Првиот дел од програмата е целосно поддржан од Министерство за култура на Република Македонија, а се реализира во соработка со Музејот на современа уметност, Националната галерија на Македонија и Здружението “ИНКА” од Струга…

Како дел од програмата, во Македонија присуствуваат 15 културни оператори од Франција, Норвешка, Србија, Сирија, Буркина Фасо, Полска, Беларусија, Шведска, Белгија и Холандија, кои заедно со културните оператори од институциите, како и од независниот сектор од Македонија, ќе имаат можност да проследат предавања од експерти од Европа на теми: „Перспективи и програми од областа на културата на Европска Унија“ со Бенедикт де Броувер, „Поттикнување на промена и развој во управувањето со проекти” со Џонатан Гудакр, “Партнерски проекти за културна соработка и културно вмрежување” со Жан Пјер Деру.

Во рамки на програмата наменета за пошироката јавност, ќе се одржи дискусија на тема „Културни политики на Република Македонија и меѓународна соработка” на која ќе учествува министерот за култура, Роберт Алаѓозовски, претставници од институциите за култура во Македонија, од независната сцена и експерти. Дискусијата ќе биде модерирана од Жан Пјер Деру. Оваа дискусија ќе се одржи на 17 мај (четврток) во 18:00 во Кино Култура.

Во склоп на програмата, културните оператори од Европа ќе посетат и наши институции и организации од независниот сектор и ќе се запознаат со културните оператори од Македонија и нивната работа, со цел остварување на понатамошни меѓународни соработки.Програмата “Европска диплома за проектен менаџмент во културата 2018/2019” е во организација на Фондацијата Марсел Хиктер од Брисел која ја организира веќе 20-тина години, и преку која се вмрежуваат и развиваат професионални капацитети на над 2.000 културни оператори од целиот свет.

Првиот дел од “Европска диплома за проектен менаџмент културата 2018/2019”, организиран од Локомотива, а целосно поддржан од Министерство за култура на Р.Македонија, е во соработка со Музеј на современа уметност, Скопје, Национална галерија на Македонија, Скопје и Здружение “ИНКА”, Струга. Програмата “Европска диплома” има за цел да ја поттикне културната разновидност и меѓурегионалните размени. Преку подобрување на вештините на културните менаџери во областа на културниот менаџмент, програмата настојува да се развијат капацитети и алатки потребни за културна соработка во Европа, а на тој начин да се издигне културата во Европа на едно повисоко ниво.

Претходна статија

КУЛТУРНИОТ ТУРИЗАМ ПРЕДНОСТ ЗА МАКЕДОНИЈА

Следна статија

УНИВЕРЗИТЕТСКАТА КЛИНИКА ЗА ПСИХИЈАТРИЈА СО НОВИ ПРОЕКТИ

Најново од Истакнато

Невладини организации на македонски Бугари од РС Македонија со осуда за срамниот говор на омраза кон Бугарите и Бугарија на фудбалскиот натпревар меѓу РС Македонија и Бугарија во Скопје

Претставници на 10 граѓански здруженија на граѓани на РС Македонија, со бугарска национална самосвест, испратија писмо