three glass of white red and rose wine with dim light in wooden restaurant table with a grape background

ФОРМИРАНА БАЛКАНСКА ВИНСКА МРЕЖА

//

Со потпишување на меморандум за соработка, денес во Скопје официјално е формирана Балканска винска мрежа. Иницијатор на новата регионална мрежа за соработка е здружението „Вина од Македонија“ и заедно со организациите: Центар за винска култура „Wine Q“ од Србија, здружението „Салон Жилавке“ од Босна и Херцеговина и Винската Академија на Црна Гора како партнери на проектот, како и други вински здруженија од земјите на Западен Балкан, го реализираат проектот „Виното како мост за поврзување на земјите од Западен Балкан”.

Новата мрежа за регионална соработка која ќе делува во доменот на поврзување и заедничка промоција на виното од балканските земји, денес ја одржа и својата прва регионална конференција на која беше усвоен акцискиот план на делување, што ќе започне да се реализира од почетокот на следната година. Вкупно 15 здруженија на вински производители, лозаропроизводители и сомелиери, потпишаа меморандум за соработка.

На конференцијата присуствуваа и претставници на професионални здруженија и асоцијации од неколку земји од регионот – Грција, Бугарија, Словенија, Хрватска и Романија, кои добија официјална покана да се приклучат кон мрежата со кои Балканската винска мрежа ќе соработува во иднина.Формирањето и функционирањето на Балканската винска мрежа финансиски се поддржани од „Фондот за Западен Балкан“ (Western Balkan Fund), што е основан од Владите на Северна Македонија, Црна Гора, Србија, Албанија, Босна и Херцеговина и Косово, во рамките на напорите за унапредување на регионалната соработка и интеграцијата на земјите од регионот во Европската Унија.

Претходна статија

ВМРО-ДПМНЕ : ЗАЕВ МОЖЕ ДА БЕГА ОД СООЧУВАЊЕ СО ГРАЃАНИТЕ, НО НЕ МОЖЕ ДА ИЗБЕГА

Следна статија

ОДБЕЛЕЖУВАЊЕ НА 20-ГОДИШНИНАТА ОД ВОСТОЛИЧУВАЊЕТО НА Г.Г. СТЕФАН ЗА АРХИЕПИСКОП НА МПЦ-ОА

Најново од Вести