| |

(ФОТО) СЕМЕЈСТВОТО НА БОРИС САРАФОВ

Еве од какво семејство потекнува еден од најголемите револуционери и дејзи на Организацијата Борис Сарафов убиен на денешен ден пред 103 години од раката на платеникот Тодор Паница.

Петар Сарафов (1842-1915)- татко на Борис Сарафов- борец за црковна независност, учител и автор на учебници. Предавач во Военото училиште во Софија.

Ангел Сарафов (1868-1932)- постар брат на Борис Сарафов- бугарски офицер, военен лекар, ветеран од Првата светска војна. Носител на орден за храброст „Св. Александар“.

Петко Сарафов (1870-1942)- постар брат на Борис Сарафов- инжинер, ополченец во Македоно-одринското ополчение за време на Балканската војна од 1912 г.

Крсто Сарафов (1876-1952)- помал брат на Борис Сарафов- еден од најдобрите и најпознати бугарски актери во неговото време. Филмската академија во Софија го носи неговото име.Слични Објави