(Фото) Славено-бугарски буквар од 1865 г., испечатен заради училиште во селото Кучевиште

/

Славено-бугарскиот буквар на фотографијата е испечатен во Букурешт во 1865 г. во печатницата Ст. Расидескова со финансиската помош на зографскиот архимандрит Натанаил, за потребите на училиштето во неговото родно село Кучевиште.

Букварот е испечатен речиси 5 години пред ферманот на султанот Абдул Азис за воспоставување на Бугарската егзархија издаден на 27 февруари 1870 г. Овој факт се коси со теориите на повеќето историчари во РС Македонија дека „бугарската идеја“ навлегла во Македонија преку пропагандата на Бугарската егзархија.Претходна статија

За „жителите на небото“, „скандалозните имиња“ и Божијте заповеди

Следна статија

(Видео) Експлозија во Ќустендил убива револуционер фотограф кој правел бомби за Илинденското востание од 1903 г.

Најново од Истакнато

Последниот атентатор (8)

Спомени на Крсто Петрушев (1913-2007) од Богданци, припадник на ВМРО, запишани од Владимир Перев. На почетокот