| |

Габриел: Аргументот дека Бугарија и Романија можат да придонесат за зајакнување на Шенген е многу силен

„Го очекувавме повикот на Урсула фон дер Лајен за влез на Бугарија и Романија во Шенген. Сите очекуваме земјите-членки да го послушаат овој повик“. Ова за бТВ го изjaви вицепремиерката и министерка за надворешни работи на Бугарија Марија Габриел, пренесува БГНЕС.

„Денес е јасно видлив прагматичниот фокус дека не само што Европа се соочува со нова страница во својата иднина, туку има сила и квалитети да се позиционира“, додаде таа.

„Во однос на Холандија, барањето од ЕК беше силен чекор. Бугарија мора да покаже долгорочна посветеност на владеењето на правото кон Холандија. Мислам дека со работата на владата и парламентот во последните три месеци Бугарија даде до знаење дека може да ги исполнува обврските. „Австрија не се противи на влезот на Бугарија и Романија, туку вели дека има потреба од реформа на европската миграциска политика“, истакна Марија Габриел.

Аргументот дека со влезот во Шенген Бугарија и Романија можат да придонесат за зајакнување на просторот е многу силен, нагласен е вицепремиерката и прва дипломатка на Бугарија.

Слични Објави