| |

Габриел: Проширувањето е двигател на реформите и напредокот, но е потребна и акција од страна на ЕУ

Проширувањето е двигател за реформите и напредокот. Но е потребна и акција од страна на ЕУ. Ова го изјави вицепремиерката и министерка за надворешни работи на Бугарија Марија Габриел на Стратешкиот форум во Блед, Словенија, јавува БГНЕС.

Таа учествуваше на панелот „ЕУ како лидер во одлучувањето?“ во рамките на форумот.

„Ние треба да ги направиме нашите европски успеси повидливи и да ги направиме да бидат во корист на нашите граѓани. Да бидеме обединети. Наспроти позадината на дезинформациите и хибридните напади, мораме да го промениме нашиот наратив и да го обновиме нашиот пристап“, рече таа како повик до земјите од ЕУ.

Габриел ги нагласи демократијата, човековите права, борбата против корупцијата.

„Сите ние мора да се обединиме околу овие основни вредности на ЕУ“, рече таа.

Пристапот на инклузија со учество на се повеќе млади луѓе, кои да се вклучат во пристапот кон успехот е другиот акцент што бугарскиот вицепремиер го постави на форумот во Блед.

Слични Објави