|

Хорот „Николај Кауфман“ ќе одржи концерти по повод 80-годишнината од спасувањето на бугарските Евреи

Хорот „Николај Кауфман“ ќе одржи концерти под наслов „Духот на животот“ по повод 80-годишнината од спасувањето на бугарските Евреи, најавуваат организаторите од здружението „Пурпурен лебед“ (Виена).

Првиот настан – во Софија, е на 16 септември во Националниот археолошки музеј. Концерт ќе има и во Виена, заедно со Венелакос и Шира Камон – на 19 септември во Theatre am Spittelberg.

Програмата вклучува ашкеназички и сефардски песни, на идишки и ладино јазици.

„Половина од песните се на стари народни теми на сефардските Евреи, кои доаѓаат од средниот век и ренесансата, од Шпанија, а се изведуваат на ладино. Другата половина се народни теми на Евреите Ашкенази кои доаѓаат од северна и североисточна Европа и се изведуваат на идиш. Академик Николај Кауфман снимил многу од овие песни од постари Евреи во Бугарија и ги претворил во сложени хорски дела“, велат организаторите.

„Интересен е фактот што песните на шпанските Евреи, кои тие ги донеле од Шпанија во 1492 година, се зачувани повеќе од 600 години. Ова е ренесансна култура која е зачувана недопрена на нашите земји речиси до денес“, додаваат од здружението Пурпурен лебед.

Слични Објави