| |

(Галерија) Градот на солунските браќа сè уште го чува духот на св. Кирил и Методиј

На 24 мај, според преродбеничката традиција, каде и да се наоѓаат во светот, Бугарите секогаш наоѓаат начин да ја изразат својата почит кон делото на Светите браќа Кирил и Методиј. Една таква можност да се комбинира празникот со богослужба во местата поврзани со двајцата браќа е да се отиде на помалку од 300 километри од Софија до Солун, Грција.

Во родниот град на словенските првоучители има безброј знаменитости, од кои некои се директно поврзани со двајцата солунски браќа и вредат да се видат. Денеска ќе ве прошетаме таму со фотографии.

За да се ​​нурнеме во атмосферата на житијата на св. Константин-Кирил Филозоф и Св. Методиј е доволно само да го започнеме искачувањето до старата градска цитадела, која се наоѓала во најнепробојниот североисточен дел на тврдината.

За жал, во поново време тврдината била и политички затвор, но средновековниот дух на местото сè уште е зачуван.

На влезот, над вратата, ве пречекува прекрасна мермерна плоча со лавица што дои. Композицијата и заплетот целосно наликуваат на фигурите од средновековните камени скулптури пронајдени во близина на бугарскиот град Стара Загора.

Заплетот апсолутно се совпаѓа со двата пауни. И покрај преголемиот раст на градот низ вековите, кога ќе влеземе во дворот на замокот можеме да сфатиме, каде пораснале Методиј и неговиот помлад брат Кирил. Нивниот татко Леон (Лав на бугарски) бил подстратег на градот и семејството секако живеело во цитаделата. Затоа, неговите синови се родени овде во 815 и 827 година.

Двајцата синови на Леон и Марија можеби се крстени во Христа во најпочитуваниот храм на градот, посветен на чуварот Св. Димитриј Солунски. Иако денешната базилика е целосно обновена по големиот пожар во 1919 година, олтарот и крстилницата на старата црква не се засегнати и тие сè уште стојат во криптата под новиот олтар.

Во близина на црквата се наоѓа агората и поранешниот Солунски пазар. Тука браќата како деца секако можеле да го слушнат словенскиот говор. Во житието на свети Методиј е запишано дека кога ромејскиот император ги испратил во Моравија на мисија да проповедаат на разбирлив јазик, тој им рекол: „Ги слушате ли овие зборови, Филозофе?Друг освен тебе не може да ја заврши оваа работа. Еве ти многу дарови и оди, земи го со себе и брат ти, игуменот Методиј. Затоа што вие сте Солунчани, а сите Солунчани зборуваат чисто словенски.

Оваа арка на императорот Галериј во близина на Универзитетот во Солун денес е омилено место за средба на млади и постари. Во 311 година, во Сердика, Галериј го издал првиот едикт за толеранција кон христијаните, уште пред неговиот наследник, императорот Константин Велики. Можеби затоа сводот опстанал, а под неговата арка поминувале и младите браќа, творци на словенското писмо.

Секако, величествениот, длабок и мирен пристанишен залив на вториот најважен град во Византиската империја не е значително променет од деветтиот век, . Тука и денеска доаѓаат луѓе, пристигнуваат стоки од целиот Медитеран, како во минатото. Токму тоа го направил светогледот на двајцата просветители отворен кон целиот свет и кон сите народи.

Денеска во Солун може да се види еден од најинтересните споменици на прогласените за патрони на Европа Св. Свети Кирил и Методиј. Наместо тридимензионални бронзени фигури, браќата се овековечени на пиедестал кој ја симболизира фолијата на стар ракопис. Тие се прикажани во стилот на класичниот византиски храмски мозаик. Сликите не се раскошни, наметливи или доминантни, туку бестелесни, возвишени, земни и незаменливи, како делото на Светите браќа.

Текст и фотографии: Иво Иванов (БНР)Слични Објави