(Галерија и видео) „Еден завет“- по едно бугарско знаме за секој загинат припадник на Првата пешадиска софиска дивизија

//

Клубот на потомци на офицерскиот корпус на Царство Бугарија ,,Еден завет” вчера по повод Архангелова Задушница постави 2982 бугарски знамиња околу споменикот изграден во чест на загинатите припадници од Прва пешадиска софиска дивизија, позната како Железната дивизија.

Споменикот е изграден пред 88 години по наредба на царот Борис III. На него биле испишани имињата на 2982 бугарски војници и офицери, загинати во двете Балкански војни и Првата светска војна.Претходна статија

(Галерија) Архангелова или Војничка Задушница одбележана и на бугарскиот воен меморијал во Ново Село струмичко

Следна статија

Одбележуваме 107 години од смртта на Христо Чернопеев- војводата што го напушти бугарскиот парламент за да умре како херој за честа и славата на Бугарија

Најново од Вести