| |

ГДУ: ПОТРЕБНИ СЕ СЕРИОЗНИ РЕФОРМИ ВО ПОЛИТИЧКИОТ СИСТЕМ

Утре во земјите членки на ЕУ, почнуваат изборите за Европарламентот, според модел многу близок до оној кој веќе една година Граѓанско Демократската Унија го препорачува. Во таа една година укажуваме дека е неодржливо и беспредметно да се говори за демократски политички систем во служба на заедницата или во служба на граѓаните, ако тој систем перманентно ги маргинализира граѓаните.

За илустрација, Советот на град Њујорк има 50 советници, додека советот на град Скопје има 45. Според некоја прогресија, доколку ние Македонците, го водиме градскиот Совет на Њујорк, би требало да имаме околу 5100 членови на Советот. Мислам дека вака е подобра компарацијата.

Ние не очекуваме од таканареченото „свето тројство“, СДСМ, ВМРО-ДПМНЕ и ДУИ и дузината таканаречени партии, кои како јо-јо скокаат од еден политички блок во друг веќе со години, и без никој притоа да ја знае ниту нивната политичка програма, која веројатно и ја немаат, да преземат нешто квалитетно, во насока да го подобрат секојдневието во земјава.

Веројатно се премногу зафатени со таканаречените реформи во правосудството, со калкуланството, контролата на штетата по партиските врхушки и нивните деловни соработници. Затоа, додека премиерот на Владата на Републикава се занимава со УНЕСКО, со дивоградби, отвара дискусии и сл. ние пред некој ден, како политичка партија, како Граѓанско Демократска Унија, писмено побаравме од претседателот на Републиката, да биде покровител на иницијативата која ја нарековме „Може поинаку, може и подобро“, иницијатива која нема како досега да произведува „козметички“ решенија, туку навистина предлози кои како подготвителен период ќе послужат за сериозни реформи во политичкиот систем.

Тие реформи треба да ги опфатат: изборниот законик, изборните модели, намалување на бројот на пратениците и советниците во локалните Совети, Законот за Влада, инспекциските служби и државните агенции. Со политички систем, со седници и сеанси на 4-5 луѓе, кои како досега го прават одлично постоењето на Законодавниот дом и јавните дебати, директно влијаат се помалку граѓани да се идентификуваат со одлуките кои се носат во нивно име.

На крај дозволете да го честитам претстојниот празник на словенските просветители Св. Кирил и Методиј, а на официјалните лица во Ватикан би им препорачал да внимаваат затоа што им доаѓа Крсто Мукоски, изјави на прес-конференција , претседавачот на НК на ГДУ, Ѓорѓи Трендафилов.Слични Објави