Генчовска: Прашањето за РС Македонија нема да се реши до крајот на француското претседателство со Советот на ЕУ

//

„Прашањето со Република Северна Македонија не може да се реши до крајот на француското претседателство со Советот на ЕУ“, изјави министерката за надворешни работи на Бугарија Теодора Генчовска.

Пред почетокот на седницата на собраниската комисија за надворешна политика, таа на новинарите им рече: „По коалицискиот совет слушнавте дека и премиерот и шефот на кабинетот на премиерот се потпираат на Министерството за надворешни работи. „За жал, сепак, тимовите на премиерот продолжуваат да го саботираат процесот на различни начини.

На прашањето дали премиерот може да го елиминира министерството за надворешни работи во однос на темата Република Северна Македонија, Генчовска рече дека „нема шанси да се заобиколи Министерството за надворешни работи“.На прашањето дали Министерството за надворешни работи треба да подготви извештај за напредокот во односите меѓу двете земји, таа рече дека тоа би можело да се случи доколку претседателот го свика Консултативниот совет за национална безбедност. Претседателот има право да бара ваков извештај од сите членови на Советот“, додаде Теодора Генчовска.Претходна статија

Книжевното наследство на македонските Бугари во Америка

Следна статија

Столтенберг свикува состанок на претставници од Финска, Шведска и Турција

Најново од Вести