| |

Георги Господинов: Мојата прва Европа беше старо дрвено радио

Многу е важно радиото да не држи будни… вели добитникот на Букер по повод 140-годишнината од раѓањето на Сирак Скитник.
Ова го споделува Георги Господинов, новиот добитник на најпрестижната индивидуална награда за литература во светот „Интернационал Букер“, на 21 јануари 2023 година. Датумот на кој ја прославивме 140-годишнината од раѓањето на Сирак Скитник – учител, библиотекар, уметник, поет, критичар, театарски уметник и прв раководител на нашето национално радио.

„Радиото создава заедница. Го вртиш копчето и стануваш дел од светот. Никогаш, по откривањето на радиото, осаменоста не била повеќе иста“, инсистира Господинов во својот говор.

„Сирак Скитник беше познат по тоа што во негово време не помина ниту еден ден, а да не се слушне бугарски поет на радио“, додава писателот.

Неговата докторска дисертација е посветена на радиото, киното и рекламирањето во поезијата од 1930-тите и 1940-тите.

Слични Објави