Георги Прванов: Треба да ја заштитиме историската вистина

//

„Треба да ја заштитиме историската вистина. Ќе оставам некои подароци на друштвата овде, кои ги издадовме пред една година во Софија, а ќе бидат погодни за годишнината од Илинденско-Преображенското востание. Ова се извештаите на странските амбасадори, конзули и дипломати од цела Македонија. Ништо не треба да се додава на овие извештаи. Историската вистина е многу јасно напишана таму во времето кога овој спор меѓу РСМ и Бугарија воопшто не се водеше. Бугарија направи многу компромиси, но најтешкиот компромис на Софија ќе биде ако отстапиме од историската вистина“, изјави претседателот на Бугарија 2002-2012 година, Георги Прванов, кој исто така беше присутен на отворањето на изложбата „125 години бугарско дипломатско претставништво во Битола.Претходна статија

Јотова во Битола: Ако си го поставиме прашањето „што делиме со РСМ?“, ретко кој ќе одговори нешто значајно и содржајно

Следна статија

Македонскиот амбасадор во НАТО Дане Талески ја посети Украина

Најново од Вести