|

Германија ја предупредува Европа: „Мораме да се подготвиме за војна“

Германскиот министер за одбрана предупреди дека „може да има закана за војната во Европа“, вклучително и руска агресија и војна на Блискиот Исток. Борис Писториус, рече дека нациите ќе треба да ја зголемат способноста на нивните вооружени сили да одржуваат мир во регионот.

„Имаме 30 години мировни преговори, 30 години без Варшавскиот пакт како закана“, рече Писториус.

Од почетокот на конфликтот во Украина, некои европски земји ги зголемија распределбите на одбраната. Набргу по инвазијата на Москва, Германија го најави зголемувањето на германските воени расходи од 100 милијарди евра.

„Мора да се навикнеме на идејата дека може да има војна во Европа. И тоа значи дека мора да станеме способни за војна, ние мора да бидеме подготвени за војна и да ги подготвиме Бундестагот и општеството за тоа“, додаде тој.

Слични Објави