Иван Николов во монографија на англиски јазик ги уништува митовите на македонизмот

//

Во Бугарија излезе од печат книгата „Историјата во криво огледало: РС Македонија пред вратите на ЕУ“, на авторот Иван Николов. Книгата раскажува за злосторствата на Белград врз Бугарите во Македонија. Монографијата ги побива митовите за македонизмот, кои повеќе од 150 години се обидуваат да избришат се што е бугарско на овие простори, вклучително и со помош на крвав терор, јавува БГНЕС.

Авторот на монографијата Иван Николов, е еден од најголемите познавачи на балканските прашања, особено на бугарско-македонските односи. Тој е главен уредник на списанието Бугарија-Македонија и директор на издавачката куќа „Свети Климент Охридски“, а неговите текстови се објавуваат во водечки бугарски и балкански медиуми.

„Проблемот меѓу Бугарија и РС Македонија не е нашиот однос кон Гоце Делчев. Проблемот е во неревидираното и до денес југокомунистичко наследство на младата држава“, нагласува Николов.

Тој потсетува дека и денеска медиумите и политичарите во РСМ, меѓу кои и претседателот Пендаровски и премиерот Заев, се потпираат на македонизмот создаден од Новаковиќ-Коминтерна-Тито-Колишевски.

„Со овој идеолошки товар, РС Македонија сега се наоѓа портите на ЕУ“, пишува авторот на монографијата.

Иван Николов ги предупредува и дел од интелектуалците во Бугарија, кои не го познаваат длабински проблемот, да не излегуваат со повици за ослободување од обвиненијата и убиствата во име на европската иднина на младата држава. Според него, тоа ќе доведе до рехабилитација на „комунистичкото антибугарско наследство на Тито за Македонија“.Ова е опасно и за Бугарија, но пред се за Европската Унија, бидејќи е во спротивност со нејзините вредности за заштита на човековите и граѓанските права. Тие се основата на нејзиното создавање пред повеќе од 70 години.

Иван Николов нагласува дека лагата создадена во лабораториите на Белград и Коминтерната не може вечно да ги задржи луѓето од Македонија во духовниот среден век.

„Македонија има доволно сили да се соочи со наметнатата“ вистина „за себе. Се почесто се слушаат трезвените гласови на будната граѓанска совест. Овие гласови ќе се множат. Патот назад е невозможен“, категоричен е Николов.

Книгата, која е објавена на англиски јазик содржи фотографски и документарен материјал, а е издадена од издавачката куќа „Свети Климент Охридски“. Монографијата веќе се наоѓа во библиотеките на сите дипломатски претставништва во Софија, како и во оние на еврокомесарите.

Претходна статија

Јаневска до Царовска: Да ја потсетам дека во рок од 2 месеци ни починаа 3 малолетници од 15 до 17 години

Следна статија

Д-р Пановски: Ако имате доволно антитела, а сте прележале ковид-19 не треба по 45 дена да се вакцинирате, штетно е

Најново од Вести