ГЕРМАНСКИ ВИРУСОЛОГ ПРЕДУПРЕДУВА ДЕКА ДОАЃА НОВА ПАНДЕМИЈА

/

Германскиот вирусолог Кристијан Дростен предупреди на опасност од нов вирус што може да предизвика пандемија.Главниот вирусолог на берлинскиот „Черити“ изјави дека вирусот МЕРС-CoV, според него, е „кандидат“ за следната пандемија.

Дростен за германскиот портал „Капитал“ изјави дека коронавирусот доби доволно внимание од науката и дека во врска со него се се прави. Затоа тој има намера да формира мала работна група посветена на новиот вирус.

Вирусот МЕРС (Средноисточен респираторен синдром) спаѓа во групата коронавируси и првпат се појави во 2012 година на Арапскиот полуостров.Како и короната, и МЕРС предизвикува инфекции на дишните патишта, поради што Светската здравствена организација го наведе вирусот меѓу „приоритетните болести“, на кои се посветува големо внимание.

Извор: Макфакс

Претходна статија

КРИВИЧНА ПРИЈАВА ЗА НЕЛГАЛНО ГРАДЕЊЕ ВО ЧАИР

Следна статија

ОПШТИНА ИЛИНДЕН ГИ ВКЛУЧУВА ГРАЃАНИТЕ ВО ПРОЦЕСОТ НА КРЕИРАЊЕ БУЏЕТ ПО ЕЛЕКТРОНСКИ ПАТ

Најново од Вести