ГОДИНАШНАТА ПРОГРАМА ЗА КУЛТУРА, ЛАНСКИ РАСОЛ ПРЕКУЛТУРЕН ПРИГОВОР

/

До: -Комисијата за меѓународна соработка,
-Министерство за култура на Македонија
Почитувани членови комисијта, (не знам кои сте и не треба да знам) почитувани надлежни, искрено и срдечно ве поздравувам!
Повикувајќи се на Вашата висока професионалност, одговорност и непристрасност, Ве молам за одговор: 
– Како предложениот проект МАКЕДОНСКО КУЛТУРНО ЛЕТО 2020 од национален интерес во културата со програма детално објаснета и образложена по сите ваши правила и прописи добива помалку од 7,5% од бараните, потребни средства за реализација?
– Како предложениот проект комплетиран со сите потребни, основни и дополнителни услови и документи и со потпишани договори за гостување со 12 национални театри, да се реализира со средства доволни за само еден театар? (Може да споредиде со средствата што вие ги одобрувате за гостување на еден, било кој театар во соседсвото).
– Ако проектот е несоодветен, нереален, некомлетен или не е од национален интерес, – зошто воопшто го подржувате?
– Ако пак е соодветен, комлетен, од национален интерес и сериозен,- зошто не го подржувате соодветно и сериозно како што заслужува? Ако нема доволно средства,- зошто е отворен повикот?
– Зошто, (според непишана ваша пракса, за жал наше искуство) одобрените средства се исти или приближни до ланските и така години наназад?
И природно му доаѓа прашањето, – зошто постои комисијата ако само ги препишува ланските суми и одлуки?
Зошто?…Можеме само да претпоставуваме 
Можеби не сакате фестивал како МАКЕДОНСКО КУЛТУРНО ЛЕТО!?
Можеби не сакате да се промовира македонската култура?!
Можеби не сакате затоа што се одржува кај вашите сонародници во Пустец, 
Албанија?!
Можеби не сакате културна соработка со Албанија?!
Можеби не го сакате раководителот на фестивалот?!
Можеби не сакате култура?! Можеби …?!
Овој не е прв приговор, но од дното на душата се молам да е последен. 
Искрено сеуште имам надеж во министерот кај кого и јавно барам прием. 
Доктор е, а само доктор може да ја извлечи и излечи култура од смртна постела!
На крај, на сите што си ја вршат работата професионално и одговорно:
Простете. Од плевелот во полето на културата, не ги гледам цвеќата. Простете!
Македонско културно лето 2020 

Автор: Едмонд Сотир, актерПретходна статија

КОРОНА И ДРУГИ ВИРУСИ

Следна статија

ПОЛИТИЧАРИ И ПОЛИТИКАНТИ

Најново од Ваш став

Игра на ниски страсти

Fb статус на Никица Корубин Дека политиката е врвна вештина која бара многу знаење, искуство, традиција

Целосна независност

Facebook статус на Никица Корубин Независноста е комплетна кога си свесен за неа. И за нејзиното