| |

Градот Котел беше претставен како потенцијална туристичка дестинација за Шпанија

Котел беше претставен како потенцијална туристичка дестинација и локација за тематски екскурзии и културно-туристичка размена меѓу Бугарија и Шпанија, соопшти општинскиот прес-центар.
Ова се случи на работна средба на градоначалникот на општина Котел – Коста Каранашев со Борис Момчилов, директор на „Balkan Travel Experiences“, кои се претставници на шпанскиот тур-оператор „Аворис Травел“.

Средбата беше во форма на презентација на Котел, по што се разговараше за можностите за негово вклучување во екскурзиските програми, иницирање фолклорни, културно-образовни летни и зелени школи, обуки, семинари итн. Преку нив туристичкиот пакет што градот го нуди во наредната летна туристичка сезона ќе ги прошири идните можности на овие програми за природен, алтернативен, кулинарски туризам, се истакнува во соопштението.

За време на посетата на Котел, гостите посетија дел од сместувачките капацитети, паркот „Изворите“, музејските поставки, Националното училиште за народни уметности „Филип Кутев“, како и идната аквизиција на градот – Општинскиот информативен туристички центар.

Градоначалникот Коста Каранашев во интервју за БТА коментира дека туризмот е меѓу приоритетите на општинското раководство и е на прво место поради уникатните природни карактеристики на овој регион.

„Котел, познат како лулка на бугарската ренесанса, треба да ја искористи својата уникатна природа, својата античка архитектура, својата богата историја за да ја врати својата поранешна важност, да ја врати самодовербата на локалното население“, смета тој.Слични Објави