| |

Кога се случило првото радио емитување во Бугарија?

Веќе кон крајот на 1929 година, првите успешни обиди за радио емитување во Бугарија беа направени од група инженери на чело со инженерот Георги Валков. Во последната недела од ноември 1929 година, за првпат во етерот се слушнаа зборовите „Ало, ало, Радио Софија!“. Во записите од стенографските дневници на 22. Народно собрание, инженер Георги Георгиев раскажува „…бугарската музика и говор се носеа низ просторот и понекогаш приемот беше добар“.

Во списанието „Радиовести“ од 1929 година, проф. Асен Златаров пишува „Човекот не се раѓа само за мачна и без радост работа! И еве, радиото доаѓа да му помогне, да му каже на човекот дека во неговиот живот има повеќе од неволји, угнетувања и сиромаштија…“
Во истиот напис, проф. Златаров нагласува дека радиото, заедно со центарот на заедницата, е едно од средствата за широко просветлување, но истовремено предупредува дека „оваа работа корисна за народот“ мора да се заштити од себичноста на владетелите.

Во 1930 година синдикатот „Родно радио“ започнува со редовни радио преноси, од 1934 година го менува името во „Радио Софија“, а од 1935 година е целосно под државна контрола. На 25 јануари 1935 година, цар Борис III потпишал декрет со кој радиодифузијата во Бугарија станала државна сопственост. Денеска овој ден се слави како ден на Бугарското национално радио, кое до 1990 година остана единствена радио организација во Бугарија со повеќе програми. Во 1977 година емитуваше преку 4 национални програми – „Хоризонт“, „Христо Ботев“, музичката програма „Орфеј“, едукативната програма „Знаење“ и уште 5 регионални радио станици – Пловдив, Варна, Стара Загора, Шумен и Благоевград. До 1989 година, странските радио станици што емитуваа на бугарски јазик беа замолчени како „непријатели“, но луѓето тајно ги слушаа. Меѓу нив се „Би-би-си“, „Дојче веле“, „Гласот на Америка“. Георги Марков во 1970-тите ги емитуваше своите „Нередовен извештаи“ во преносите за Бугарија на Радио Слободна Европа.

Во 1991 година, во Софија започна официјално да се емитува програмата „Гласот на Америка“ од Вашингтон. Првата официјално лиценцирана приватна бугарска радио станица беше Радио ФМ+, кое беше лансирано во 1992 година, по што следеше Радио Експрес. Истата година се пуштени во употреба првите 2 радио станици во Пловдив – „Веселина“ и „Канал Ком“. Денеска во Бугарија се емитуваат 3 национални радио програми – „Хоризонт“, „Христо Ботев“ и „Дарик радио“, околу 15 радио мрежи со досег во поголемите градови и околу 70 регионални VHF радио станици.

Слични Објави