|

ГРАЃАНИТЕ И ФИРМИТЕ ЌЕ МОЖАТ ОНЛАЈН ДА ГИ СЛЕДАТ ПРЕДМЕТИТЕ ЗА ПРИВАТИЗАЦИЈА

Граѓаните и фирмите од денеска на порталот privatizacija.finance.gov.mk ќе можат да се информираат до каде е нивниот предмет за приватизација во Управата за имотно-правни работи (УИПР).

„Нема веќе предмети во фиока. Направивме системско решение, платформа privatizacija.finance.gov.mk преку која граѓаните и фирмите ќе можат од својот дом или канцеларии, преку компјутер да ja следат постапката за приватизација во Управата за имотно-правни работи. Ова значи дека граѓаните и фирмите ќе имаат постојано увид во која фаза е нивниот предмет – од прием на барањето за приватизација, преку обработка на предметот и решавање на истиот – до архивирање“, рече министерот за финансии, Драган Тевдовски.

Тој посочи дека придобивките од ваквиот пристап се дека граѓаните и фирмите добиваат нова и подобра услуга од управата, ќе се подобри ефикасноста на управата и ќе се изврши дигитализација на процесите.

„Постапката за користење е многу едноставна. Сè што ви треба од податоци се архивскиот број на предметот, кога е поднесен, катастарската парцела и општина каде е поднесен. Доколку не ја знаете катастарската парцела или општината, доволно е само да го внесете својот матичен број или даночен број во случај на правно лице. Софтверот потоа на вашата е-пошта доставува податоци до каде е вашиот предмет“, рече Тевдовски и посочи дека засега на платформата се внесени предметите од 2018 и 2019 година, додека во рок од една година ќе се внесат и сите предмети.

Директорката на УИПР, Шасине Касами, рече дека платформата privatizacija.finance.gov.mk е само еден од чекорите кои управата ги презема за ефикасна, модерна и ориентирана кон граѓаните и фирмите Управа за имотно-правни работи.

„Порталот за проверка на статус на предмети за приватизација е направен во рамки МИС-системот, изработен во 2013 година со поддршка на проект од Светска банка. Иако и тогаш постоела опција да се направи ваква платформа, таа можност не била искористена. Ние ја искористивме оваа можност за да им понудиме подобра услуга на граѓаните. Наша цел е да бидеме ефикасна управа, која ќе им служи на граѓаните и фирмите и ќе понуди квалитетна услуга“, рече Касами.

Таа посочи дека се работи на решавање на поднесените предмети за приватизација и дека од 310.000 поднесени, останати се околу 90.000 предмети за решавање.

Извор: Макфакс

Слични Објави