| |

ГРЧКАТА ЦРКВА И ОФИЦИЈАЛНО ЈА ПРИЗНА АВТОКЕФАЛНОСТА НА УКРАИНСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА

Светиот синод на Грчката православна црква денеска и официјално го призна автокефалноста на Украинската православна црква.

Одлуката на ГПЦ е донесена по барање на Вселенската патријаршија. Во самото гласање учествуваа 80 епископи, а резултатот го објави Архиепископот Јероним Атински.

Претходно, патријархот Вартоломеј го покани митрополитот Епифаниј да и врачи Томос за автокефалност на Украинската православна црква.Слични Објави