Грковска на Глобалниот Форум на ОЕЦД: Имплементацијата на принципите на добро владеење ги јакне институциите, но и довербата на граѓаните во системот

/

Со почетокот на преговорите за членство во Европската Унија и исполнување на критериумите за полноправно членство верувам дека ќе ги унапредиме капацитетите на институциите, истакна вицепремиерката задолжена за политики за добро владеење Славица Грковска која денеска учествуваше на Глобалниот Форум 2022 на Организацијата за економска соработка и развој, „Градење на доверба и зајакнување на демократијата“, што се одржува во Луксембург.

Како што соопштија од Владата, вицепремиерката Грковска се обрати на панелот посветен на „Одговорна јавна администрација за силни демократии во Источна и Југоисточна Европа и во регионот на МЕНА, со фокус на Украина“, на кој, меѓу другите, учествуваа и вицепремиерката за европски интеграции на Црна Гора, Јована Маровиќ, министерката за јавна администрација на Словенија, Сања Ајановиќ Ховник, како и украинскиот министер Олех Немцинов.

Таа оцени дека за зголемување на довербата на граѓаните во институциите, но и за реформа на јавната администрација неопходна е целосна и доследна имплементација на принципите за добро владеење, а тоа се одговорност, отчетност, транспарентност, професионалност и ефикасност на јавната администрација, но и кај носителите на извршни функции. Истовремено неопходна е промена на свеста дека јавната администрација постои за да им служи на граѓаните.

– Имплементацијата на овие принципи во основа значи целосна реформа на јавната администрација, процес кој не може да се постигне преку ноќ и за кој е потребен стратешки и долгорочен пристап. И затоа е важно во општеството да се постигне консензус за потребата од оваа реформа, но и за континуитет при нејзината реализација, бидејќи довербата во институциите не може да се изгради преку но, нагласи вицепремиерката Грковска.

Според неа, Владата  силно се залага за професионална, одговорна и отчетна администрација, за што е формиран и Кабинетот за политики за добро владеење, кој е фокусиран на креирање на професионални, одговорни и ефикасни институции, на креирање на антикорупциски политики и кој е посветен на процесот на дигитална трансформација на општеството.Од Владата информираат дека во попладневниот дел од конференцијата, вицепремиерката Грковска ќе има средба со генералниот секретар на ОЕЦД, Матиас Корман.Претходна статија

Законот за субвенциониран студентски оброк проследен на натамошна постапка во Собранието

Следна статија

Битиќи: Работиме кон меѓузависност, што води до енергетска стабилност за регионот

Најново од Вести