Групна изложба на уметници од Бугарија, РС Македонија, Србија и Украина во Ќустендил

//

Во Националниот прес-клуб на БТА во Ќустендил беше отворена изложба на уметници од Бугарија, РС Македонија, Србија и Украина. Изложбата ја посетија претставници на локалната самоуправа, уметници од Ќустендил, љубители на уметноста и др. Дел од уметниците, чии дела беа претставени на изложбата, дојдоа во Ќустендил специјално за отворањето.

Делата на 17-те уметници, се резултат на второто издание на Меѓународната ликовна колонија „Босилеград во бои – 2022“, што се одржа во Босилеград, Србија, од 17 до 24 јули. Организатори на колонијата беа здружението „ГЛАС“ – Босилеград и Студентското читалиште „Св. Климент Охридски 1997“ – Софија.

Прес-клубот на БТА во Ќустендил за прв пат прикажува изложба, но учесниците на настанот изразија надеж дека ваквите уметнички иницијативи ќе продолжат и во иднина, а освен што ќе биде место за продуцирање вести, овој прес-центар на БТА ќе продолжи да промовира локални и странски уметници, претставници на различни уметности.

„Многу сме среќни што се одржа толку прекрасна изложба. Благодарни сме на БТА што го организираше настанот“, изјавија организаторите на колонијата, Александар Димитров од ГЛАС – Босилеград и Румен Баросов од читалиштето „Св. Климент Охридски“. 1997 година“ – Софија. На отворањето беше прочитана и поема напишана за време на колонијата во Босилеград.„Идејата за уметноста нè зближи и сите се здруживме. Сите зедоа по една шарена честичка од колонијата и од изложбата. Овде на југозапад сè оди побавно и тоа нè прави похумани и повеќе гледаме во себе и во другите“, рече ќустендилскиот уметник Бисер Лапев, еден од учесниците на изложбата.

Изложбата во прес-клубот на БТА во Ќустендил ќе може да се посети до крајот на месецот.

Претходна статија

(Видео) Проф. д-р Иван Илчев: Вистинските спорни прашања во комисијата,ќе се појават, кога ќе се разгледува периодот XIX и XX век

Следна статија

Братя- синовете на Каин в търсене на корените си (1)

Најново од Вести