| |

„Хаг“ – прва премиера во новата сезона на Народниот театар во Софија

Вечерва во Народниот театар „Иван Вазов“ во Софија ќе се одигра првата премиера во новата театарска сезона. Вечерва и утре на големата сцена ќе биде изведена претставата „Хаг“ по текст на украинската авторка Саша Денисова, јавува БНР. Таа се наоѓа во Софија за премиерата, а по претставата вечерва публиката ќе учествува на дискусија со неа, режисерот Галин Стоев и актерите во претставата.

„Имагинарното судење во Хашкиот трибунал против воените злосторства ќе се одржи на сцената, а војната е веќе завршена“, вели режисерот Галин Стоев.

„Бидејќи тоа е имагинарен процес, односно процес за кој сите нормални луѓе се надеваат дека еден ден ќе се случи, но тоа во никој случај не е сигурно, всушност, во светот во кој живееме. Во никој случај не е сигурно дека овој процес ќе се случи. И во никој случај не е сигурно дека законот ќе се врати, а процесот е многу неопходен за сите нас. Не за друго, туку за да се знае дека правдата, дека законот некако преовладува и се враќа, и ова ни дава некаков општ консензус како општество“, додава Галин Стоев.

Слични Објави