„ХЕМОФАРМ“ ГО ПОВЛЕКУВА „РАНИТИДИН“ ПОРАДИ НЕЧИСТОТИЈА

Српската компанија за лекови Хемофарм  денеска објави дека „поради предострожност и со цел заштита на јавното здравје“ донела одлука за „доброволно и превентивно“ повлекување на сите серии на лекот „Ранитидин“ од пазарот.

Одлуката доаѓа откако Европската агенција за лекови предупреди дека се пронајдени нечистотии во супстанцата на лекот Ранитидин хидрохлорид – со назив Н-нитрозодиметиламин (НДМА).