| |

ИЗРАЕЛ ДОНЕСЕ ЗАКОН ДА ИМ СЕ ОБЈАВУВААТ ИМИЊАТА НА ОНИЕ КОИ НЕ САКААТ ДА СЕ ВАКЦИНИРААТ

Израелскиот парламент денеска му одобри на Министерството за здравство да им ги открива имињата на луѓето кои не биле вакцинирани против коронавирусот.

Одлуката предизвика критики за нарушување на приватноста на граѓаните кои не сакаат да се вакцинираат.

Законот, донесен со 30 гласа „за“ и 13 „против“, им дозволува на локалните власти, генералниот директор на Министерството за образование и на некои вработени во Министерството за социјални работи да ги дознаат имињата на овие лица, нивните адреси и телефонските броеви.

Одредбата, што ќе биде на сила три месеци или додека не заврши пандемијата, има за цел да им дозволи на властите да ги охрабрат луѓето да се вакцинираат обраќајќи им се лично, соопшти парламентот.

Две дози на вакцините на Pfizer и BioNTech веќе примиле повеќе од три милиони луѓе во Израел, или околу една третина од околу девет милиони луѓе.

Затоа, третото отворање од почетокот на пандемијата стапи на сила во неделата. Отворени се трговски центри и уличните продавници за сите граѓани.Сепак, некои страници се отворени само за оние кои примиле втора доза на вакцината или се опоравиле од ковид-19 и имаат сертификат за тоа.

Владата посочува дека целта е да се вакцинираат 6,2 милиони луѓе до април.

Повеќе од 760.000 случаи на ковид-19, вклучително и повеќе од 5.600 смртни случаи, се регистрирани во земјата од почетокот на пандемијата.Слични Објави